Εστίες Ανοιχτού Τύπου

Εστίες Ανοιχτού Τύπου

Οι εστίες ανοιχτού τύπου μπορεί να είναι κατασκευασμένες είτε από μαντέμι είτε από πυρότουβλο.
Και αυτές – όπως και οι ενεργειακές – πρέπει να λειτουργούν με αερόθερμη λειτουργία έτσι ώστε να εξασφαλίζεται όχι μόνο μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης αλλά και η σωστή λειτουργία του τζακιού.

Ο βαθμός απόδοσης των εστιών ανοιχτού τύπου βρίσκεται γύρω στο 10% τόσο στις εστίες από πυρότουβλο όσο και στις μαντεμένιες. Εάν το τζάκι είναι κατασκευασμένο και εγκατεστημένο σύμφωνα με τις Τεχνικές προδιαγραφές που εξασφαλίζουν σωστή αερόθερμη λειτουργία τότε η απόδοση της εστίας από πυρότουβλο φτάνει το 17%, ενώ μιας μαντεμένιας εστίας θα μπορέσει να φτάσει και το 30%. Το μαντέμι είναι πολύ ανθεκτικό υλικό και πολύ καλός αγωγός της θερμότητας – κάτι που δικαιολογεί και τη μεγαλύτερη απόδοσή του σε σύγκριση με το ανοιχτό τζάκι από πυρότουβλο.

Οι εστίες ανοιχτού τύπου χαρακτηρίζονται από μικρό βαθμό απόδοσης σε σχέση με τις εστίες κλειστού τύπου (ενεργειακές) και μεγαλύτερο βαθμό απωλειών στο εξωτερικό περιβάλλον από την καμινάδα, που μπορούν να φτάσουν και το 90%. Εξαιτίας της έντονης και ατελούς καύσης που συντελείται στις εστίες ανοιχτού τύπου και της μεγάλης αναρόφησης της καμινάδας οι εστίες αυτές καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ξύλου και βλάπτουν την ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας τον αέρα με μεγάλη ποσότητα ρύπων – εξαιτίας αυτών των δεδομένων βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο όσων είναι υπέρ της μείωσης των βλαβερών επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη απαγορευθεί η χρήση ανοιχτού τύπου τζακιού κάτι που ωστόσο δεν ισχύει για τη χώρα μας.

Οι εστίες ανοιχτού τύπου μπορεί να είναι κατασκευασμένες είτε από μαντέμι είτε από πυρότουβλο.

 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας